Cavtatov portal je u suradnji s Muzejima i galerijama Konavala sudjelovao u programu Priča o vaterpolskom Cavtatu i cavtatskom vaterpolu u Noći muzeja u Kući Bukovac u Cavtatu 26.1.2018.
 
Ovogodišnja Noć muzeja temeljila se na poticanju lokalnih inicijativa za očuvanje i vrednovanje kulture športa kroz raznolike oblike društvenog i individualnog stvaralaštva.

Šport danas sagledavamo kao dio tradicije i kulture suvremenog društva, kroz njegove brojne pojavne oblike od dječjih igara, narodnih oblika nadmetanja, rekreativnih aktivnosti do amaterskog i profesionalnog sporta raznorodnih grana, a uključena su i športska udruženja, pojedinci, navijači i natjecanja, ali i znanost, umjetnost i politika.

Široki raspon određenja teme športa, muzejima pruža, neovisno o njihovoj vrsti, neograničene mogućnosti razrade i sagledavanja športa u kontekstu suvremene muzejske prakse; integriranjem u svakodnevnicu, razvijanjem i potvrđivanjem identiteta pojedinca, grupe ili zajednice, kroz multidisciplinarni i multimedijalni pristup.

Sinonim Cavtata, uz povijesni/antički Epidaur i velikane hrvatske kulture i umjetnosti poput Vlaha Bukovca i Baltazara Bogišića te spomenike poput Meštrovićevog Mauzoleja obitelji Račić, svakako je i jedan športski fenomen – vaterpolo. 

U kulturološkoj tribini „Priča o vaterpolskom Cavtatu i cavtatskom vaterpolu“ koju je vodio predsjednik udruge Cavtatov portal Vinko Rožić, sudjelovali su gosti: prof. Pero Kušelj, Goran Sukno, prof. Jakša Bošković, Pavo Pulić, prof. Miho Bošković i Pero Jovica.

Nakon Rožićevog uvodnog izlaganja, uz zanimljiv razgovor s gostima, koji su bili i jesu stvaratelji i kroničari slavne cavtatske vaterpolske povijesti, posjetitelji su prošetali kroz gotovo stoljetnu cavtatsku vaterpolsku povijest od prvih neslužbenih natjecanja koja sežu u 1922. godinu do najvećih uspjeha cavtatskog športa i njegovih vaterpolista. Između ostaloga, prema službenim podacima krovnih šporstskih tijela, u uspjehe cavtatskih vaterpolista na državnoj razini ubrajaju se osvajači olimpijskih, svjetskih i europskih odličja, na klupskoj naslovi domaćih, regionalnih i europskih kupova i prvenstava, titule najboljeg svjetskog golmana, najboljeg svjetskog igrača i najboljeg europskog igrač).

Posjetitelji svih dobi — od najmlađih vaterpolista i plivača do najiskusnijih umirovljenika — među kojima su bili i načelnik Općine Konavle Božo Lasić, direktor TZ Konavle Frano Herendija, direktor Zračne luke Čilipi Frano Luetić i ravnateljiica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić, aktivno su sudjelovali u otvorenom javnom razgovoru stvarajući jedno doista  posebno cavtatsko ozračje.

Tijekom ljeta 2017. godine 124 djece je bilo aktivno uključeno u klupske plivačke i vaterpolske programe, što znači da će i cavtatska vaterpolska budućnost jamačno donijeti zanimljivosti i vrhunskih uspjeha.    

Cavtatov portal zahvaljuje Muzejima i galerijama Konavala na ovoj prilici za sudjelovanjem u programu vezanom uz lokalnu ali i hrvatsku kulturu i identitet, napose djelatnicama Kuće Bukovac za besprijekorno organiziran program.