Krizmanici Stonskog dekanata okupili su se u subotu, 25. veljače u Slanom na predavanju i radionici koje je za njih priredilo Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije.

Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije je predavanje i radionicu za krizmanike Stonskog dekanata priredilo u sklopu programa »Prevencija poremećaja u ponašanju kod djece i mladih«, a u suradnji s udrugom Cavtatov portal, koja promiče vrjednote civilnog društva, skrbi o očuvanju hrvatske prirodne i kulturne baštine, i doprinosi osvještavanju zavičajnog, nacionalnog i europskog identiteta.

U prvom dijelu susreta obrađena je tema Načela, vrijednosti i vrjednote sposebnim naglaskom na integritet, slobodu vlastitog izbora ponašanja kao i stavova/uvjerenja koji utječu na ponašanje. Posebice je krizmanicima objašnjena razlika između tvrdoglavosti i upornosti.

U drugom dijelu susreta razgovaralo se o pravilnom upravljanju vremenom. Krizmanicima se dao model kojeg je predložio Stephen Covey prije 30-tak godina, a koji se i danas čini kao najučinkovitiji način upravljanja vremenom, kako bi se što više vremena provodilo u području »važno i nije hitno«, dakle, u području bitnih aspekata života koji nam služe za izgradnju i odličnu kvalitetu življenja. Model se sastoji od četiri područja: (1) važno i hitno, (2) važno i nije hitno, (3) nije važno a hitno je, (4) nije važno i nije hitno, u koje se razvrstavaju sve obveze, kako bi se bolje posložili prioriteti i usredotočilo se na ono što je uistinu bitno, a ne ono što nam se nameće kao bitno.

U trećem dijelu susreta krizmanici su u grupama odradili vježbu paralelnog mišljenja »Šest šešira«, koju je osmislio Edward de Bono, pomoću koje su učili sagledavati probleme iz više perspektiva i pronalaziti najbolja moguća rješenja, a tijekom koje im se, ukazujući na razliku između činjenica i pretpostavki, manjkavosti činjenica i sl., također ukazalo i na bitnost dugoročnog gledanja tijekom donošenja odluka, odnosno na djelovanje iz načela radije nego na djelovanje prema trenutačnim raspoloženjima i emocijama. Cilj ove vježbe bilo je usmjeriti mlade prema kritičkom promišljanju i donošenju odluka u skladu s darovima Duha Svetoga, a razmotriti s njima njihove aktualne poteškoće s kojima se susreću.

U završnom dijelu susreta mladi su iznijeli svoja promišljanja i zaključke te je susret zaključen s ponovnim osvrtom na uvodnu molitvu dekana Stonskog dekanata don Miljenka Babaića, koji je inicirao susret, te razgovorom o dostojanstvu Božje djece i neprocjenjivoj vrijednosti svakog od njih. Predavanje i radionicu održali su voditeljica Obiteljskog savjetovališta mr. sc. Kristina Rožić i predsjednik udruge Cavtatov portal mr. sc. Vinko Rožić.